(recept
si oblíbil jeden návštěvník)
Kompot z jeřabin
Potřebné ingredience
Jeřabiny, voda, cukr.
Na litr vody 1 kg cukru.
Postup přípravy
Jeřabiny bývají tužší a proto se na kompotování předvařují. Nám ale šla jen jedna plotýnka, takže předvařit a zavařit by na jedné plotýnce trvalo hodně dlouho. Takže jsme přišli na zlepšovák: předvařit jeřabiny v parním hrnci. Jde to báječně a je to rychlé, než se jeřabiny předvaří, stačíte ty předchozí naskleničkovat, zalít šťávou a zavařit. K výrobě šťávy jsme použili i šťávu, co skapala do misky při paření.
Takhle se jeřabiny "pařily". Nechali jsme je 45 minut. Pak naskleničkovat, zalít vodou s cukrem a zavařit.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
marsi-28
(upraveno)
25. 9. 2013, 13:09
Jeřabiny nejsou jedovaté,jen jedlé a nejedlé.Jedlé jsou jen kyselé a nejedlé jsou trpké a nahořklé.Nemusíte se bát,neotrávíte se.
Theliss
(upraveno)
7. 12. 2010, 7:20
ten dělávala prababička.. jen tvrdila, že jsou jeřabiny jedlé a jeřabiny jedovaté.. bohužel už se jí na to nikdy nezeptám, jak se to pozná.. víte to prosím?
Zrušený účet
(upraveno)
14. 8. 2012, 12:33
@Theliss
Jestli to tu bude někdo číst, taky by mě zajímala odpověď. Já mám zafixováno, že jeřabiny jsou jedovaté právě tyhle světle červené. Jak to teda je? Jak poznat ty jedlé? Odpověď jsem nikde nenašla.
lanďus
(upraveno)
17. 9. 2013, 20:15
@
Nejedlé jeřabiny mají listy vroubkované a po ochutnání plodu jsou výrazně hořké. Jedlé mají okraje listu hladké a plod chutná kysele, žádné stopy hořké chuti.